party_icon children_icon date_icon drop_icon world_icon musica_searcher_icon zoom_in_1_icon zoom_in_icon
Gratis frakt och retur
Nöjdkundgaranti

Select your country

Available for purchase

Not available for purchase

“Så får du och dina föräldrar en närmare relation”

Dela med dina nära och kära!

Alla människor blir äldre och med åldern kommer normalt fler krämpor, sjukdomar och ett större behov av hjälp från både vård och anhöriga. När våra föräldrar blir äldre finns det en risk för att tiden vi spenderar med dem mer och mer handlar om problem och oro, snarare än den kvalitetstid som både vi och våra föräldrar uppskattar och behöver.

Denna artikel vill i stora dragbelysa hur vi kan maximera kvalitetstiden och minimera oro och stress kring våra föräldrars hälsa.

Varför minskar kvalitetstiden?

Det kan finnas många anledningar till varför kvalitetstiden med sina kära föräldrar minskar och här följer några vanliga anledningar tillsammans med förslag på lösningar.

1. Din förälder blir sjukare/tröttare

Detta är antagligen den vanligaste anledningen till att kvalitetstiden med ens föräldrar minskar. Har en person sämre hälsa medför det oftamer trötthet och lägre energi vilken inte direkt bidrar till ett livligare samtal eller fler aktiviteter, snarare passivitet.

Lösningen är enkel och fungerar lite som en självuppfyllande profetia. Gör hälsosamma aktiviteter ihop såsom att gå ut och gå, åka skridskor eller varför inte spela tennis eller något liknande, förutsatt att hälsan är tillräckligt god. Det kommer bidra till din förälders hälsa och skapa mer kvalitetstid framöver samtidigt som fysiska aktiviteter nästan alltid är ett roligt och givande sätt att umgås på. Gärna i kombination med en god (och nyttig!) måltid såklart.

En annan och ännu viktigare åtgärd är att uppmuntra föräldern till att träffa vänner, skaffa nya och ha något att göra på dagarna. Utan vänner blir nästan vem som helst nedstämd och hjärnan har en tendens att stänga ned om den inte används. Köp en resa där likasinnade träffas och umgås och ta reda på vad föräldern vill göra på dagarna och om hen inte får ändan ur vagnen/rullstolen så hjälp till och köp det där staffliet med penslar och färg eller vad det nu kan vara.

2. Du är orolig för föräldern och diskuterar problem flitigt

Trots att ni går ut och promenerar och åker skridskor kan det givetvis uppstå hälsokomplikationer då åldern tar ut sin rätt. Som barn oroar man sig naturligt och när man ses diskuteras problemen till nackdel för andra, roligare samtalsämnen och aktiviteter. Självfallet är det viktigt att diskutera och hjälpa sina föräldrar med deras eventuella hälsoproblem men att ständigt prata om problemen behöver inte vara den bästa lösningen.

Bestäm istället en tid i veckan/månad/kvartalet när ni ses för att enbart diskutera eventuella hälsoproblem och försök att undvika diskussionen vid övriga tillfällen (om det inte är akut såklart). På så sätt får ni en effektiv kommunikation och samtidigt kvalitetstid när ni ses i övriga sammanhang. Ibland är det skönt att slippa tänka på och prata om alla problem som uppstår.

3. Ni ses mest när hen har problem

Kvalitetstid innebär inte att ses ofta eller sällan utan att ses så ofta och under så lång tid som båda tycker är lagom. För att maximera känslan av trygghet för er båda och inte behöva ses stup i kvarten p.g.a. diverse problem finns idag en rad tekniska hjälpmedel, där en smarttelefon utgör grunden. 

Nedan följer en checklista för ökad trygghet och komfort:

  • Har föräldern inte redan en smarttelefon så se till så att en införskaffas!

  • • Sen kan du installera en chattapp alternativt SMSa så att ni enkelt kan avhjälpa mindre problem som annars hade krävt att ni ses eller pratar på obekväma tider (på jobbet, under middagen, etc.).

  • • Lägg in viktiga telefonnummer, exempelvis till 1177, anhöriga, någon favoritrestaurang, etc.

  • • Öka storleken på texten i mobilen så att det blir lättmanövrerat.

  • • Visa hur man laddar telefonen och placera laddaren där föräldern ofta rör sig, t.ex. sovrummet.

  • • Visa hur han bokar in läkartider, via MinDoktor t.ex.

  • • Installera mobiltBankID och visa hur statens e-tjänster såsom MinPension fungerar.

Teknik och äldre går mycket bra ihop, läs t.ex. gärna vår artikel “Vad gör en 80-åring på nätet?” men det ska sägas att tålamod är en dygd i sammanhanget. Post-it-lappar med enkla instruktioner är också kanonbra!

Sammanfattning

Mer aktiviteter och vänner, en plan för problemhantering och tekniska hjälpmedel är åtgärder som dramatiskt kan öka kvalitetstid och trygghet för både dig och dina föräldrar.

Det viktiga i början är att vara hyfsat disciplinerad med att faktiskt boka in aktiviteter och att verkligen undvika att diskutera problem som ni redan pratat om. Sedan krävs alltid en liten omställningsperiod i kombination med en dos tålamod. Det fina med att försöka är att bara den gemensamma ansträngningen ofta ses som en utvecklande aktivitet.

Slutord

Denna artikel innehåller några åtgärder för mer kvalitetstid och ökad trygghet. Det finns säkert många fler saker att och göra och tänka på för att öka livskvaliteten för dig och dina föräldrar. Vad har du för tankar och tips? Kommentera gärna!